Autikracht: begeleiding op maat, presentaties en voorlichting.

Pup als hulphond. Autisme en een pup?

  Gepost op   door   Geen reacties

Pup als hulphond bij autisme

In onze vorige blog schreven we over de verwachtingen van een hulphond bij autisme.

Hoe zit dat nu de basis?  Waar begin je mee bij een pup? Wat zijn extra tips bij autisme?

Autisme en een pup

Omdat autisme best een grote impact op een gezin kan hebben gaven we een aantal tips en handvaten waar op gelet kan worden nog vóór de aanschaf van een pup.

Als mensen de keuze maken voor het zelf trainen en opvoeden van een pup (in het gezin met autisme) geven we hierbij tips. (Hierbij willen we wel aantekenen dat dit geen geringe taak is, zeker omdat de opvoeding in een gezin met autisme zwaarder kan zijn. Een pup voegt daar nog meer ‘energie’ aan toe)

 De pup bij de fokker

Nog even een herhaling van de voorafgaande tips:

 • Ga regelmatig kijken bij de fokker
 • De pups mogen regelmatig geknuffeld worden van de fokker
 • Samen met de fokker, of iemand die het gezin begeleidt, kan er tijdens die weken gekeken worden welke pup bij jullie past. Niet alleen de klik, maar heeft die pup ook het juiste karakter voor dit gezin?
 • Heeft het kind een voorkeur voor een pup/ hond? Of kiest de pup het kind al uit?
 • Heeft de fokker een advies welke pup qua temperament het beste bij het gezin zou passen?

De pup komt in huis

 • Zorg voor een bench, zeker met kinderen in huis is dit voor de pup een veilige plek om zich terug te trekken. Hierbij moet een duidelijke afspraak gemaakt worden met het hele gezin dat de bench ook echt een veilige plek is voor de pup. Maak desnoods met tape een zichtbare grens om de bench heen.
 • Maak een duidelijk schema voor het hele gezin waar in staat wanneer de pup eet, slaapt, wandelt en speelt.
 • Bedenk hierbij dat een pup gemiddeld 14 tot 18 uur slaapt per dag. Dit heeft een pup ook echt nodig!!! Na een half uurtje spelen, of na het eten, of iets anders doen hebben ze hun slaap weer nodig.

Rust een regelmaat is voor een pup is heel erg belangrijk, dit zorgt voor een stabiele hond

De basisopvoeding van de pup

Zodra de pup in huis is begint de opvoeding. Zoals deze volgende basisregels:

 • Aanleren buiten de behoefte te doen. Dit leer je aan door een pup steeds naar buiten te brengen als hij wakker wordt.
 • Na het eten hebben ze ook even rust nodig om hun eten te verteren, dit om maagkanteling te voorkomen. Bv. een half uurtje rust in de bench.
 • De pup leren wat zijn naam is door hem regelmatig te roepen en als hij naar je toe komt een knuffel geven als beloning.
 • Geef duidelijk en consequent aan wat wel en niet mag. Wat hij later niet mag, als hij groot is, mag hij nu ook niet. Wees consequent en blijf rustig.

Dit zijn een aantal basisregels, meer opvoedkundige adviezen zijn te vinden bij bv. dogtime.nl (dvd’s over opvoeding van de pup), of bv. doggo.nl.

Hoe leer je het kind met autisme met de pup omgaan?

Ga er nooit vanuit dat een kind met autisme automatisch weet hoe hij/ zij met dieren om moet gaan. Leer ze vooral hoe ze het wel kunnen doen en geef niet alleen straf als ze het fout doen.

Een kind met autisme leert van aanwijzingen die ze wel op kunnen volgen

In geval van angst voor de hond is het misschien beter om eerst hulp te zoeken om de angst kwijt te raken. Ga daar niet alleen mee aan de slag, maar zoek iemand die gespecialiseerd is in trainingen bij angst voor honden.

Hoe ga je om met een pup?

 • Als een hond de kop wegdraait of wegloopt wil de hond niet, en dat mag
Pup en autisme

De pup trainen als hulphond

 • Aai met de haarrichting mee
 • Aai niet over de kop
 • Aai zachtjes, doe het voor als opvoeder hoe een dier geaaid kan worden. Oefen het samen. Laat zien waar een hond/ pup graag geaaid wordt, wat ze fijn vinden
 • Dus trek niet aan de staart of aan de oren. Bespreek dit.
 • Een pup ‘bijt’ met scherpe puppy tanden. Bij een kind met autisme en/ of een hooggevoelig kind komt dit extra hard aan. Dit kan een ongewenste reactie veroorzaken, zoals de hond wegduwen, slaan, of heel boos worden.

Tips: het kind kan handschoenen aandoen, of het kind leert alleen onder begeleiding het kind aan de achterkant te aaien., terwijl de opvoeder de pup bij het kopje aait. Als opvoeder leert u ondertussen natuurlijk de pup langzaam aan het ‘bijten’ te minderen.

 • Een kind met autisme weet vaak niet hoe sterk hij is. Begeleidt zijn knuffels, laat zien dat hij/ zij niet te hard moet knuffelen. Laat zien hoe het wel moet en laat zien hoe de hond/ pup reageert als het knuffelen fijn is. Zoals; als hij languit gaat liggen en zijn oogjes gaan langzaam dicht en bv. als hij bij je blijft liggen.
 • Leer het kind stresssignalen van de hond te herkennen. Zoals; hoofd wegdraaien, opstaan en weglopen, oren naar achteren, in elkaar duiken en bv. de staart tussen de pootjes (tegen de buik aan) houden. Leer het kind dan ook afstand te nemen.

Meer over de hondentaal is te zien bij de dvd ‘Van pup tot puber’, te bestellen via dogtime.nl (Deze link gaat naar het youtube kanaal van dogtime televisie)

Een band tussen kind (met autisme, of HSP) en pup

 • Laat toe dat het kind rustig met de pup (naast elkaar) op de grond ligt. Dit is het begin van een intieme band tussen kind en hond

 •  Doe zoekspelletjes, ook dit vergroot de liefdevolle band en is een positieve laagdrempelige manier om elkaar liefdevolle aandacht te schenken. Meteen een goede manier om op een positieve manier wederzijds sociaal contact te oefenen. Begeleid het rustig en vertel wat de pup doet, benoem wat hij fijn vind en wat hij minder fijn vind.
 • Laat het kind de pup vooral ook aaien als het kind niet gestrest is. Zachtjes en met respect. De pup wordt niet meteen overprikkeld, zoals ten tijde van frustratie en het kind leert dan de goede manier van aaien aan. Bovendien ervaart het kind dan de positieve werking van aaien en kan ook zo weer de band verstevigen.

Vergeet daarnaast niet vooral te genieten van uw pup en zoek een een hondenschool, begeleider of trainer die bij uw gezin past.  De hond leert zo niet alleen de basisvaardigheden, maar ook sociale omgang met andere honden en mensen.

 

Door: Saskia van den Berg en Erica de Roode

Met dank aan de medewerking van Jetty van der Hulst, Henrieke en de pups.

 

 

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.