Autikracht: begeleiding op maat, presentaties en voorlichting.

Presentaties/ Lezingen

Presentaties/ Lezingen autisme

GZ psychologe Amacura Geleen:

“De reden waarom we je steeds vragen is dat we ervaren dat de ouders door de combinatie van je expertise als autisme specialist, je duidelijke en directe antwoorden op vragen, je realistische manier van benaderen van situaties, je positieve insteek, je eigen ervaringen en struggelingen met je eigen kinderen en het jezelf kwetsbaar opstellen, jouw bijdrage elke keer weer als heel waardevol ervaren.
En zelf vind ik het elke keer weer nog steeds zo indrukwekkend hoe je vertelt, voorbeelden geeft en laat zien hoe boeiend en soms ook lastig autisme is.”

Bij┬áAmacura in Geleen (Geestelijke gezondheidszorg) sluit ik al enkele jaren aan als professioneel autismespecialist en ervaringsdeskundige om ouders voor te lichten over het autisme en als vraagbaak. Hun kinderen hebben net de diagnose autisme gekregen. Heel mooi en dankbaar werk, mede omdat ik het autisme van binnen en buiten ken, niet alleen als moeder en deskundige, maar ook in de herkenning van kenmerken bij mezelf. Driedubbele kennis dus ­čÖé

Professioneel ervaringsdeskundig

Gelukkig zijn er heel veel mensen zonder autisme die heel veel onderzoek doen naar autisme en die heel gedreven en professioneel mensen met autisme en hun naasten helpen.

Maar hoe waardevol is het als mensen zelf kunnen vertellen hoe het is om met autisme te leven? Hoe je denkt, wat je voelt en ervaart. Zelf ben ik altijd heel blij met boeken door ervaringsdeskundigen. Ze beschrijven hoe het is, niet alleen de theorie. Ze beschrijven niet hoe het gedrag van buiten ervaren wordt, maar waar het gedrag vandaan komt.

 

Bij een bijeenkomst van de IBvA (Internationale Beroepsvereniging voor Autismespecialisten) was ik al moe na een drukke werkweek, maar wilde toch graag naar een presentatie over overprikkeling. Doordat de spreker een confetti koker in handen had was ik de hele tijd gespannen voor het moment dat hij hem zou laten ‘ontploffen’. Dit bracht zo veel spanning met zich mee dat ik in de pauze trillerig en huilerig was. Na de pauze heb ik het maar eerlijk verteld in plaats van mijn normale reactie, namelijk terugtrekken. Dus normaal zou ik er zelf dagen nog door van slag zijn. Nu, door het uitspreken, kon ik het meer loslaten en eerder verwerken. Mijn verhaal bleek juist heel interessant te zijn voor die kamer vol autismespecialisten. Dat gaf zowel hun als mij nieuwe inzichten.

Hoe waardevol het is dat ik dat kan heeft een tijdje bij me moeten inzinken. Ik wist dat het een waardevolle toevoeging is als begeleider, maar besef nu pas ten volle hoe, dat wat zo logisch is voor mij, zo’n inzichten kan geven bij een ander. En hoe ik dat kan overbrengen in presentaties en lezingen voor diverse en heel uiteenlopende ge├»nteresseerden.

Ik besef nu ook hoe waardevol het is dat ik daarnaast bovendien ook nog eens heel goed de theorie weet over het autisme en dat met  vele voorbeelden over beide kanten (met en zonder autisme) kan verduidelijken. Mijn 2 jarige master als autismespecialist was dan ook een heel gedegen en voor mij waardevolle opleiding.

Bovendien doe ik dit heel graag. De interactie met mensen, de inzichten die ik kan geven naar aanleiding van mijn voorbeelden. De herkenning, de ontroering soms. Het maakt dat de presentaties ook voor mij heel waardevol zijn.

Wilt u ook graag profiteren van deze 3 dubbele kennis en echte inzichten krijgen in het autisme?

Mail dan naar info(Replace this parenthesis with the @ sign)autikracht.com