Autikracht: begeleiding op maat, presentaties en voorlichting.

Overprikkeling bij autisme

Overprikkeling en autisme herkennen en voorkomen

Naar mijn mening is overprikkeling een belangrijk basisgegeven bij autisme. Overprikkeling maakt heel kwetsbaar.

Voorheen werd hier niet zo’n aandacht aan besteed, maar gelukkig begint dit inmiddels te veranderen. Uit ervaring weet ik hoe ontzettend belangrijk het is om hier goed mee om te leren gaan en het zo goed mogelijk proberen te voorkomen.

Explosie of implosie en autisme

Het is van groot belang de mate van over- of onderprikkeling te herkennen en hiermee om te leren gaan. Hoe beter iemand hiermee omgaat hoe minder vaak er een ‘meltdown’ of ontploffing zal plaatsvinden. Of een implosie. De uitbarstingen kunnen zich namelijk ook naar binnen richten en uiten zich dan bv. in zichzelf snijden of ander zelfdestructief gedrag. Of, minder heftig, in extreme vermoeidheid. Maar kan ook lichamelijke gevolgen op de lange termijn hebben, zoals bv. in eczeem, of darmziektes.

Rust!

Door te leren wanneer overprikkeling plaatsvind en hier beter mee om te leren gaan komt er meer rust in het hoofd. En rust biedt de mogelijkheid tot leren.

Bv. Barbara de Leeuw heeft een goed inzichtelijk boek geschreven over overprikkeling voor volwassenen met autisme. Dit is ook goed te gebruiken voor begeleiders.

In mijn presentaties leg ik hier (de over- en onderprikkeling, of hypo- en hypergevoeligheid) steeds meer de nadruk op, maar wat ik ook vooral probeer is om het inzichtelijk te maken en te visualiseren wat overprikkeling nu precies is.