Autikracht: begeleiding op maat, presentaties en voorlichting.

Autismespecialist Saskia van den Berg

M Sen Autismespecialist

Autisme

Kracht door Autikracht

In 2012 ben ik afgestudeerd als Master SEN Autismespecialist en sindsdien ben ik werkzaam onder de naam Autikracht. Autikracht omdat ik zag hoe mensen met autisme vaak moeten worstelen om boven te blijven. Ik wil(de) hierbij helpen. Helpen het leven als minder zwaar te ervaren. Kracht geven.

Door mijn theoretische kennis, gecombineerd met mijn ruime ervaring met het autisme, kan ik helpen de persoon met autisme zichzelf beter te begrijpen. Ook kan ik mensen uit de omgeving van de persoon met autisme helpen.

Hiervoor gebruik ik vele voorbeelden uit het dagelijks leven met autisme.

Autismespecialist en onderwijs

In 2012 heb ik mijn master als autismespecialist gehaald en heb sindsdien vele, diverse presentaties over autisme (zoals bv. over overprikkeling) gegeven en werkte ik als ambulant begeleider in de thuisbegeleiding. Inmiddels werk ik vooral met kortere coachingstrajecten om meer kennis, begrip en rust te geven inzake het eigen autisme.

Daarvoor was ik leerkracht in het VMBO (Nederlands en NT2) en daarvoor vervanger in het basisonderwijs. Ook nu nog blijf ik bezig met en ben ik geïnteresseerd in onderwijs. Onderwijs biedt toekomst en mogelijkheden en het is heel schrijnend dat er zoveel kinderen met autisme thuis blijven. Ik ben ervan overtuigd dat dit anders kan!!!

Leerkrachten en directie zijn, ivm het autisme, vaak bang voor nog meer werk en veel aanpassingen. In mijn visie hoeft dit helemaal niet zo te zijn. Rust en Regelmaat, Duidelijkheid en Samenwerking zijn hierbij belangrijke waarden.

Ik kan helpen partijen en strategieën samen te brengen en samen tot passende oplossingen te komen.

Balans Autikracht

Over mij

Mede omdat mijn kinderen (nu 23 en 14 jaar) de autisme diagnose hebben ben ik de opleiding tot autismespecialist gaan doen. Door de opleiding kwam ik er al vrij snel achter dat ik zelf ook veel kenmerken van autisme heb. Dat was niet leuk, het woord autisme heeft toch nog steeds een negatieve bijklank. Bovendien vertellen de  theorieën en de diagnosestelling van autisme nog vaak wat er allemaal mis met je is en waar je niet goed in bent, waar je last van hebt. Er wordt dus vaak weinig nuance bij het woord autisme aangegeven.

De diagnose autisme is een beschrijving van buitenuit. Ik leg daarnaast ook hoe autisme van binnenuit kan aanvoelen. Hierbij ga ik uit van de persoon die voor me zit en niet vanuit mijzelf.

Huisarts (met autisme) Els van Veen schrijft in dit verband over haar eigen autisme diagnose dat ze een die schadelijke aspecten vind hebben. Dat er iets ‘mis’ zou zijn met haar brein en ze vind het zorgelijk dat zovelen een zorg label nodig zouden hebben om hulp te krijgen. 

Ik denk, net als zij, dat onze samenleving wellicht meer zou hebben aan echte tolerantie en echte inclusiviteit. En meer waardering voor diversiteit. Maar ik vind wel dat er meer kennis en inzichten zouden moeten komen over die diversiteit. En dat het begrip van de  ‘last’ en de kwetsbaarheid van het autisme groter mag worden. Daarom zou de omschrijving van de kenmerken van het autisme dus wel weer belangrijk zijn.

Mijn vele kenmerken van autisme verklaarden namelijk wel veel. Daarna (na mijn theoretische kennis en inzichten) heb er juist mijn kracht van gemaakt hier zo goed mogelijk mee om te gaan. Ik heb geleerd anders om te gaan met waar ik last van had en gekeken wat ik nodig had.

Het was bv. een verklaring waarom ik steeds was vastgelopen in werk en school. Ook was het eindelijk en verklaring van mijn ontzettend lage energiepeil en ‘dus’ waarom ik altijd zo moe was.  En mijn toen nog ‘botte’ manier van doen. Tenminste, anderen ervoeren dat zo. Ik vond mezelf gewoon duidelijk 😉 Of waarom ik zoveel ideeën had en maar tot niks kwam. Of waarom ik altijd met een zonnebril op rondliep (loop). En  mijn vele, vele allergieën. Volgens mij heeft dit laatste ook een samenhang met autisme. Het heel (over)gevoelig zijn voor de omgeving.

Mijn ervaring, mijn begrip, mijn kennis en mijn inzicht in het autisme maken dat ik me juist heel goed kan inleven in andere mensen met autisme en herken ik waar ze tegenaan lopen. Bovendien kan ik ook als moeder en als leerkracht met ervaring in het autisme heel breed inzicht geven en helpen. Maar dat zou ik allemaal niet kunnen als ik niet vooral ook een gedegen professionele achtergrond heb als autismespecialist.

Ondertussen zit ik zelf goed in mijn vel, zowel als vrouw, als moeder, als partner en in mijn werk. Ik heb innerlijke rust en zelfvertrouwen gevonden en weet hoe ik het beste om kan gaan met de kenmerken waar ik last van had, heb. Dat wil niet zeggen dat bij mij altijd alles goed gaat, maar goed genoeg. En ik heb meer dan genoeg handvaten om een prettig leven te leiden.

Ook mijn oudste heeft, na ups en downs, (bv. moeite met zijn ‘anders zijn’ door het autisme, zijn moeite met plannen, zijn snellere overprikkeling) zijn weg gevonden. Hij werkt, studeert en woont samen en ik ben behoorlijk trots in hoe hij in zijn leven staat.

De jongste zit aan het begin van zijn pubertijd en heeft het soms wat lastiger, (met name met zijn sociale interactie met klasgenoten, maar bv. ook zijn vermoeidheid en zijn interactie met leerkrachten en zijn moeite met het plannen), maar ook in hem heb ik alle vertrouwen. De pubertijd is voor de meesten lastig en met autisme is dit vaak nog wat meer. Maar mede door mijn intensieve begeleiding en de samenwerking met zijn leerkrachten werpt duidelijk zijn vruchten af. Hij heeft ook in de klas verteld over zijn autisme. Dit heeft ervoor gezorgd dat zijn medeleerlingen hem accepteren zoals hij is en ook zij helpen hem soms waar nodig.

De afbeelding van de ijsvogel staat niet voor niets bij het kopje ‘over mij’. Als ik me zou willen identificeren met een dier zou het de ijsvogel zijn.  Ik vind hem niet alleen heel mooi, maar hij staat ook voor: concentratie (ik ben heel goed in hyperfocus), doelgerichte actie (ik kan me volledig inzetten voor dat wat ik belangrijk vind) en camouflage (voorheen was dat door zo ‘normaal’ mogelijk te willen doen. Nu ga ik, in rust, mijn eigen gang). Voor meer uitleg (zonder heel zweverig te willen doen) zie Orakelkaarten

Hulphond autisme specialist

Hulphond (?)

We hebben een Australische Labradoodle, Elsa van 3 jaar. Eigenlijk was ze bedoeld als hulphond voor onze jongste. Maar buiten dat een jonge, nog onopgevoede hond eerder een extra zware ‘overprikkeling’ in ons gezin betekende heeft hij uiteindelijk, met hulp, veel van haar geleerd. En nog. Zie hiervoor oa. mijn blogs op deze site. Het grootste voordeel is dat hij bv. meer inzicht gekregen in wederzijdse communicatie.

Ik heb zelf van haar bv. geleerd mijn aandacht meer naar buiten te richten. Voorheen was ik (uit zelfbescherming voor de overprikkeling) buitenshuis veel naar binnen gekeerd. Toch maakt die aandacht me nu, door haar, niet vermoeider. Ik kom, daarnaast, ook meer dan voorheen naar buiten (heel nodig, aangezien ik anders maar doorga met werken 🙂 en zie door haar ook meer van de natuur. Ik blijf meer stilstaan bij de seizoenswisselingen en heb meer aandacht voor de wereld om me heen. Haar haasten tijdens het wandelen, van A naar B lopen werkt ook niet. Zij kijkt (ruikt) rustig om zich heen. Ook dit helpt met minder piekeren, een hond leeft bij de dag. Daar kunnen we allemaal veel van leren. Minder piekeren, meer ‘mindfull’ zijn kunnen meer mensen met autisme goed gebruiken.

Bij sommige cliënten neem ik haar mee om mijn begeleiding te visualiseren. Ik ben echter allergisch voor veel honden en katten, dus ik kan wel veel vertellen en laten zien over honden als hulphond, maar niet zelf uw hond als hulphond trainen.

Bij presentaties, of andere grotere bijeenkomsten neem ik haar graag mee. Ze helpt me met haar rust en aanwezigheid en zo kan ik veel en graag vertellen over hulphonden en autisme. En uiteraard ook over autisme in het algemeen.

Midden- en zuidLimburg

Mijn werkveld is voornamelijk midden- en zuid Limburg.