Autikracht: begeleiding op maat, presentaties en voorlichting.

Autisme, wat is het eigenlijk?

Wat is autisme?

Autisme kent vele gradaties, de een heeft een gezin en werk en de ander mijdt elk sociaal contact. Bij de huidige diagnose stelling wordt er geen onderscheid meer gemaakt tussen klassiek autisme, PDD-NOS, of syndroom van Asperger. Alles valt onder de naam autismespectrumstoornissen (ASS), met de onderverdeling in licht, matig en zwaar.

Overeenkomsten:

  • snel overbelast voelen
  • sociaal contact is hard werken
  • moeite met verandering
  • gevoelig zijn voor prikkels en geluiden
  • vaak verliezen in bepaalde interesses
  • gedetailleerde manier van denken
  • oppervlakkige gesprekken zijn lastig

Veel mensen zullen dit deels herkennen bij zichzelf, maar een diagnose wordt pas gesteld als iemand 5 van de 7 kenmerken heeft, en als dit problemen veroorzaakt en als iemand hier als kind ook al last van had.

Zie artikel Libelle door Annelies Spek (klinisch psycholoog, hoofd Autisme Expertise Centrum)

Autisme en Sociale communicatie en autisme, prikkels, social media, verslaving, praten en autisme

Vrouwen en meisjes met autisme

Bij meisjes wordt het autisme vaak niet herkend en komt dan pas op latere leeftijd naar boven door bv. een burn-out of een depressie.

Naast de lijdensweg die dit kan zijn is het heel jammer als meisjes of vrouwen niet weten waarom ze ‘anders’ zijn. Want pas als je begrijpt en kunt accepteren wie je bent, waarom je ‘anders’ bent, kun je zorgen voor meer balans in je leven.

Autisme, zintuigen, horen, zien, ruiken, proeven, voelen, overgevoelig

Mijn weg

Rekening houden met:

Door het autisme te begrijpen en hiermee te leren omgaan kan het makkelijker zijn om het leven te leven, maar je blijft er altijd rekening mee houden. De vermoeidheid, de overprikkeling en de andere manier van denken en communiceren zal altijd een mate van aanpassing vereisen om het leven zo goed mogelijk te leven. Maar vooral de acceptatie dat je bent wie je bent zal ook veel rust geven en loslaten van ‘moeten’.

De basis

Tijdens mijn opleiding als autismespecialist heb ik niet alleen heel veel over autisme geleerd, maar heb ik ook mezelf veel beter leren kennen. Ik moest op mezelf reflecteren en leren omgaan met het autisme ten opzichte van andere mensen en mezelf.

Groei

Als begeleidster en tijdens mijn presentaties ben ik en mijn persoonlijkheid mijn werkinstrument en moet ik blijven kijken naar hoe ik functioneer. Door dat te doen ben ik enorm gegroeid en blijf ik leren. Omdat ik dit werk graag doe en graag blijf doen blijf ik oplossingen zoeken als ik vastloop en moet ik ook ‘loslaten’ door heel bewust om te gaan met waar ik wel en niet energie in kan, of wil steken.

Autisme

Leer meer over het leven met autisme

Neem contact op met info(Replace this parenthesis with the @ sign)autikracht.com