Autikracht: begeleiding op maat, presentaties en voorlichting.

Autisme op je bord

  Gepost op   door   Geen reacties

Autikracht - autisme op je bord

Nieuw in de etalage ­čÖé Autisme op je bord

Vorige week heb ik ‘autisme op je bord’ ingezet bij 2 cli├źnten.

De een koos zelf voor de laag ‘cognitieve theorie├źn’ en las eerst alle kaartjes alvorens er zelf een paar uit te kiezen die hem aanspraken. Na die kaartjes rustig te hebben besproken hebben we op you tube even een filmpje opgezocht over wat die theorie├źn nu kort inhouden.

Bij de ander heb ik zelf voor de laag ‘hechting’ gekozen om te bespreken. En uiteraard aan hem uitgelegd waarom.

Ze vonden het beide best intensief, maar ook heel interessant. Beide kijken uit naar de volgende ‘sessie’.

“Er wordt altijd aan mij verteld hoe mijn autisme is, maar nu komt het vanuit mijzelf. Het gaat om wie ik ben”

Autikracht, autisme op je bord, hechting

Hier (zie bovenstaande foto) koos de cli├źnt zelf voor een aantal kaartjes voor deze laag (hechting). Tijdens het een begeleiding schrijf ik, teken ik en visualiseer ik. Maar ik luister vooral en stel (O.E.N.) vragen. Het mooie is dat we elkaar al best een hele tijd kennen, maar door dit visuele hulpmiddel stonden we allebei weer heel open voor zijn eigen inbreng, zijn eigen motivatie en zijn eigen inzichten. Opvallend ook hoe hij sommige begrippen anders interpreteerde dan ik, dus dit inzicht was voor mij een extra fijne bijkomstigheid van de inzet van dit hulpmiddel.

Tijdens zijn verhaal ben ik een paar keer teruggekomen op de cirkel van invloed van Stephan Covey, maar ik merkte na een tijdje ook dat hij moe werd. Dit kon ik meteen aangrijpen om samen oplossingsgericht na te denken hoe hij zelf kan leren aangeven dat het genoeg is en vooral; hoe dan verder?

Stap 1. Besef dat je moe wordt. Dat is niet erg. We hadden pas 3 kaartjes besproken, maar het was inmiddels 3 kwartier later en al best heel intensief geweest.

Stap 2. Bedenk hoe je zoiets positief kunt verwoorden. Hij zei dat hij het heel interessant had gevonden. (Sociale interactie)

Stap 3. Geef aan waarom je wil stoppen. Hij was moe. (Geef anderen inzicht in wat er van binnen bij je speelt)

Stap 4. Probeer oplossingsgericht een voorstel te doen. Dit was nog best lastig, maar, met wat hulp, bedacht hij dat de andere 3 kaartjes die hij nog had liggen bewaard kunnen blijven voor de volgende keer en dat we dan verder gaan.

Al met al: Autisme op je bord is zeker aan te raden en een heel prettig visueel hulpmiddel om autisme (maar zeker ook andere zaken!) vanuit de persoon zelf samen te bespreken.

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.