Autikracht: begeleiding op maat, presentaties en voorlichting.

Ondernemen met autisme

  Gepost op   door   Geen reacties

‘Ondernemen(d) met autisme’

Ondernemen(d) met autisme, door Marijn Bon

Laatst heb ik dit boek (geschreven door Marijn Bon) gelezen en was erg geboeid door de ervaringsverhalen van de zelfstandig ondernemers met autisme.

Het doel van het boek is ‘professionals en mensen met autisme te inspireren en een nieuw perspectief op werk te bieden.’

Er komen een aantal ondernemers met autisme aan het woord die vertellen welke onderneming ze hebben en aan de hand van herhalende interviewvragen vertellen ze wat ze doen, waarom ze dit doen en hoe. In het tweede deel van het boek volgen er meer achtergronden en tips. (Zie ook het blog van een van die ondernemers: a-typist)

Ik vind dit een boek met een grote meerwaarde tussen alle andere boeken over autisme. Eindelijk weer een andere invalshoek én een boek dat niet gaat over een ‘stoornis’, maar over mensen. Over ondernemers. Over ondernemers met autisme die soms harder moeten knokken, maar die ook een hele goede weg voor zichzelf gevonden hebben.

Voor- en nadelen van zelfstandig ondernemen

Naast alle voordelen van het zelfstandig ondernemen, zeker met autisme, mis ik persoonlijk dat zelfstandig ondernemen soms ook best een beetje eenzaam kan zijn. Het ondernemen omvat tenslotte een heel breed spectrum.

Als zelfstandig ondernemer heb ik natuurlijk ook (sporadische) samenwerkingen, min of meer langdurend, en/ of collega’s waar ik regelmatig contact mee heb.

Maar tegelijkertijd heb ik en moet ik ook altijd alles alleen uitzoeken. Aan welke administratieve zaken je nu weer moet voldoen, acquisities uitvoeren, nieuwe invalshoeken bedenken, eventuele nieuwe opleidingen aangaan, de website vernieuwen en onderhouden. Een weg zoeken in de gemeentelijke eisen, enz.

Alleen of in een team?

Het lijkt me fijn om in mijn werk, in het helpen bij autisme, onderdeel te zijn van een team. Een team die dezelfde doelen en dromen heeft en elkaar aanvult. Een team, of een samenwerking, waarbij iedereen zichzelf kan zijn en iedereen in zijn kracht staat.

Want alleen is tenslotte ook maar alleen en samen, of met meer, weet je vaak ook meer. Is er vaak ook meer groei en inspiratie. En mogelijkheden om samen te sparren over je werk, om elkaar te helpen, aan te vullen en uit te dagen om beter te zijn.

Of is dit een utopie?

Droom

Wat ik zou wensen is een samenwerking waarin ik mijn kwaliteiten ten volle kan benutten, mijn kennis en ervaring over autisme kan overbrengen en mijn dromen kan waarmaken. Maar vooral een samenwerking waarbij we samen elkaars kwaliteiten kunnen versterken en elkaar kunnen helpen dromen waar te maken.

Ik droom over een veel bredere kennisoverdracht, over een boek, over kunst en autisme en dat te combineren en over iemand die het hele zakelijke gebeuren en de netwerkactiviteiten van me overneemt. Autikracht smile

Mijn droom is ook mensen met autisme samen te brengen om op die manier, begeleid en in heel kleine groepjes, samen aan hun eigen ontwikkeling en inzichten te werken. Ook tijdens een begeleiding, of psycho-educatie  weet je samen tenslotte meer dan alleen.

Doorzettingsvermogen en kracht

Wat ik naast de mooie verhalen ook heel erg herken en waar ik veel respect voor heb is dat uit dit boek de constante drive en veerkracht naar voren komt van deze ondernemers. Niet bij de pakken neerzitten, maar opstaan en weer doorgaan en zo anderen ook weer te inspireren.

Categories: Geen categorie

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.