Autikracht: begeleiding op maat, presentaties en voorlichting.

Lichaamstaal aanleren dmv de hond

  Gepost op   door   Geen reacties

Lichaamstaal lezen van honden

Kinderen moet je altijd leren hoe ze met dieren in het algemeen en met huisdieren in het bijzonder om moeten gaan.

Maar de meeste kinderen met autisme hebben extra aanwijzingen nodig hoe ze goed met hun huisdier om kunnen gaan. Alleen zeggen hoe het niet moet is niet voldoende, zeggen hoe het wel moet en handvaten geven waar ze op kunnen letten is wel heel behulpzaam. En door op een vriendelijke, niet zo confronterende manier lichaamstaal van de dieren te leren kan, op den duur, mede hierdoor makkelijker de vertaalslag naar de betekenis van de lichaamstaal bij mensen gelegd worden. Essentieel dus bij autisme. Tenslotte is de moeite in de sociale omgang en het inlevingsvermogen een van de pijlers van autisme.

Niet alleen ‘nee’ zeggen, maar vooral hoe dan wel

Je kind alleen aanspreken, of berispen op het moment dat het fout gaat of is gegaan maakt de irritaties en de onzekerheid groter en het kind zal zelf niet kunnen invullen hoe het dan wel moet.

Dus: Hoe dan wel?

Lichaamstaal lezen

Als ouder leer je eerst zelf de lichaamstaal van het dier. Als je het zelf niet weet kun je het tenslotte ook niet doorgeven.

Omdat we het hier steeds over hulphonden hebben gaan we vooral in op de lichaamstaal van honden.

Lichaamstaal van de hond

Angst

 De hond is bang, dat zie je door de ineengedoken houding, de oren zijn plat en de staart zit tegen de buik aan. Geef de hond ruimte, negeer hem en laat hem even met rust.

Angst bij hond

Hier zie je hoe de hond zich wat terugtrekt, dus ook weer in elkaar duikt en schuin naar boven kijkt. Hij heeft ruimte nodig, omdat iets of iemand hem bang maakt. Negeer hem en maak geen oogcontact.

Een angstige en bedreigde hond De hond is bang en voelt zich bedreigd en sommigen zullen dan uit verdediging soms in de aanval gaan. Dit is nog waarschuwing. De haren staan overeind, de oren staan naar achteren. Hij laat de tanden zien en zal soms blaffen. Laat de hond met rust. Negeren en geen oogcontact.

Respect/ geef me ruimte

respect hond  Dit is een hele belangrijke lichaamstaal en een heel duidelijk signaal: de kop wordt weggedraaid en dit betekent: laat me met rust! Hierna, als hier niet naar geluisterd wordt kan hij boos worden.

Boos

Boze hond Dit is een andere hond van karakter dan de hondjes hierboven. Deze hond is echt boos. Hij is niet bang, zijn staart staat omhoog, hij maakt zich groot. Hij laat de tanden zien, heeft de oren naar achteren en blaft en/ of springt op. Maak geen oogcontact, blijf rustig en geef de hond ruimte.

Stress

Lichaamstaal hond: stress Als een hond stress heeft kan hij dit uiten door zich te gaan krabben,

Stress bij honden  neus of bek likken,

Stress bij honden en gaan hijgen.

Hijgen kan ook een teken van warmte zijn, maar naast de andere tekenen is dit ook een duidelijk stresssignaal.

Stress afschudden bij hond Stress uitschudden is nog een duidelijk signaal. Tenzij de hond natuurlijk gewoon nat is en de waterdruppels uitschud 😉 Om de stresssignalen te leren zien moet je kijken naar de situatie en je hond leren kennen. Maar dit zijn de belangrijkste en meest duidelijke signalen.

Relaxed

Ontspannen hond Hier is de hond ontspannen, de oortjes zijn in de natuurlijke houding, hij kijkt alert en staat rustig.

Vriendelijke hond Ook hier is de hond rustig en blij, de lichaamstaal is ontspannen en de oren zijn zeer ontspannen. Hij is op zijn gemak en vertrouwt de omgeving.

Blij

Vriendelijke hond De hond is blij en rustig. Vriendelijk en netjes. De lichaamshouding is licht gebogen, de oortjes naar achter en hij kijkt vriendelijk omhoog.

Blije hond  Een hele blije hond, hij wiebelt met zijn staart en zijn hele lijf en is ontspannen. Hier nodigt hij uit tot spelen. Als de hond met bv. een speeltje wegloopt en met opgeheven staart en opgeheven oren blijft afwachten wil hij spelen. Als je dat ook wil, laat hem naar je toe komen en het speeltje geven en ga dan pas samen spelen.

Liefde is

Hondenliefde De hond is blij en vind je lief. Hij maakt dan een buiging, rekt zich uit en gaat tegen je aan staan. Die buiging noemen ze een ‘spelboog’, dit is hondentaal voor: laten we spelen.

Liefde van de hond De hond vind je lief en vertrouwt je, mits de staart en het lijf ontspannen is.

 

Benoemen van de lichaamstaal

Leer je kind te kijken naar de lichaamstaal door het te benoemen op het moment dat het dier bepaalde reacties vertoont. Het mooie is dus dat op den duur de koppeling gemaakt kan worden naar de lichaamstaal van mensen. Dit is zeker voor kinderen met autisme een heel belangrijk leerproces. Ze doen dit vaak niet van nature, of zijn juist te gevoelig voor de lichaamstaal en interpreteren het dan niet goed, het is te. Te gevoelig, een te overdreven reactie, of juist een te onderkoelde reactie.

 

Van maatje naar hulphond

Een belangrijk punt dus waar de hond als hulphond heel goed voor ingezet kan worden. Maar het is, nogmaals,  aan de ouders, aan de omgeving om de hond ook op een juiste manier in te zetten, om het dus goed te begeleiden.

 

Voorbeeld oefening met het kind

Ga lekker met je kind en de hond zitten en benoem wat je ziet. Benoem de reacties van de hond als het kind hem aait en zeg wanneer de hond het fijn vindt.

‘Kijk, als je hier kriebelt, in zijn nek, gaan zijn oogjes dicht, hij is ontspannen. Het kopje gaat naar beneden, of hij gaat liggen. Hij voelt zich op zijn gemak.’

‘Als je hem zo aait dan vindt hij het niet lekker. Je aait hem te hard (of tegen de haren in), of/ en houdt hem te stevig vast. Kijk maar, hij draait zijn kop weg, hij probeert weg te komen en stribbelt tegen. En als laatste waarschuwing zal de hond misschien grommen, of piepen. Laat los en laat gaan. De hond mag hier niet voor bestraft worden, want het kind doet iets wat de hond echt niet prettig vindt.

En/ of bespreek samen bovenstaande plaatjes en vergelijk het met jullie hond.

Dus: leer vooral goed gedrag aan, leer hoe het wel moet. Geef het goede voorbeeld, leer zelf te kijken, kijk en praat samen en geef de kennis door. Deze kennis zal uw kind op breder vlak tijdens zijn hele leven steunen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.