Autikracht: begeleiding op maat, presentaties en voorlichting.

Hulphond bij autisme; wat kun je verwachten?

  Gepost op   door   Geen reacties

DogAut training

‘Ik had gedacht dat mijn kind met hulp van onze hulphond veel zelfstandiger zou zijn. Dat er geen boze buien meer zouden komen, omdat de hond zou afleiden. Dat er minder spanningen zouden zijn. Ik had gedacht dat de hond zou helpen in de winkel als ik boodschappen doe, dat het kind dan niet meer zou jengelen en zelfs graag mee zou gaan. Dat hij het misschien zelfs leuk zou vinden.’ 

Hele hoge verwachtingen van een hond dus. De hond als ‘De Oplossing’.

Een hond kan wel degelijk heel veel bijdragen, maar daar gaat wel veel training en inoefening aan vooraf. Het is ook heel belangrijk dat je aan een aantal basisvoorwaarden denkt voor je aan de aanschaf van een hond denkt. Hierbij hebben we het dan niet over de basisvoorwaarden voor het aanschaffen van een gewone, gezellige gezinshond, maar voor een hulphond bij autisme. En daar komt meer bij kijken. Zo veel dat we beginnen bij het begin: vóórdat je een hond in huis haalt.

Let op: We hebben het hier over een hulphond die gewoon bij een gezin woont, gaat wonen en daar dagelijks aanwezig is. Niet (!) over een hond die als therapiehond af en toe met zijn begeleider wordt ingezet om te begeleiden. Dat is groot verschil. 

Voordat de hulphond komt:

 • De gezinssituatie moet stabiel zijn, dwz. Er is kennis over het autisme bij het hele gezin. De omgang met het autisme gaat redelijk goed met of zonder extra begeleiding
 • Er moet regelmatig gewerkt worden aan de band met de hond en daar heeft de opvoeder energie voor nodig, dus daar moet ruimte voor zijn. Dus vandaar ook die redelijk stabiele thuissituatie.
 • Er is altijd een opvoeder regelmatig thuis, een hond mag maximaal 4 uur alleen zijn.
 • Het gezin krijgt theoretisch geleerd hoe er met een hond omgegaan moet worden. Vooral ook om het kind met autisme bij voorbaat te leren hoe je wel met een hond omgaat. Het is tenslotte een levend wezen waar niet op geoefend kan worden met bv. het correcte lichamelijk contact. Dit hoort bij correcte sociale vaardigheden waar juist kinderen met autisme nog moeite mee kunnen hebben, en houden.
 • Ga met het gezin om tafel zitten en laat iedereen (ook het kind met autisme uiteraard) zijn voorkeuren opschrijven en benoemen. Bv. Wel of niet lange haren, groot of klein? Een rashond of een bastaard? En besef: bij autisme is het handig als een hond laag in de energie zit. De gezinssituatie kost sowieso meestal al meer energie dan gemiddeld. Denk goed na wat je als gezin van de hond verlangt en wat kan je bieden als gezin voor de hond.
 • Besef dat een hond tijd, energie en inzet vraagt. Het gaat allemaal niet vanzelf. Denk hier niet te licht over, want die inzet blijft nodig. Zoals gezegd kost zeker in een gezin met autisme de opvoeding vaak veel meer energie. Een hond voegt hier nog een extra level aan toe. Zeker de eerste jaren als jonge hond, want het opvoeden duurt zeker 2 tot 3 jaar.

Hoe kun je leuk samen met de hond bezig zijn? Natuurlijk samen wandelen bv. in het bos, zoekspelletjes doen, niet op gehoor, maar op reuk. Over een boomstammetje heen laten lopen, samen over een boomstam lopen en natuurlijk ook veel knuffelen. Dit soort bezigheden zorgen ook voor een baas – hond connectie.

 • Besef ook dat een hond meer rommel en extra spulletjes met zich meebrengt. Zeker voor iemand met autisme kan dit veel impact hebben. Het huis verandert.
 • Zoek een goede gehoorzaamheidstraining en weet dat je hier tijd in kunt steken. Een gehoorzaamheidstraining is belangrijk, omdat een (hulp)hond voor je gaat zorgen. Je moet daarom ook leren te begrenzen, zodat de hond geen privileges gaat nemen.

Wat voor soort hond als hulphond?

 • Ieder geestelijk en lichamelijk gezonde hond kan een hulphond worden mits je er als gezin een klik mee hebt. Soort ras maakt in principe niets uit.
 • Er is een groot verschil tussen de aanschaf van een pup en die van een meer volwassen opgeleide hond.

Het nadeel van een volwassen opgeleide (!) hond is het financiële aspect. Opgeleide honden zijn duur. De kosten zijn te verklaren, maar niet iedereen kan zich dit veroorloven. Het voordeel van een volwassen opgeleide hond is dat de opvoeding dan al is gedaan. Je moet dan wel nog hard werken aan het opbouwen van een band met je hond.

 • Bij een pup let je (buiten je ras- en gezinsvoorkeuren) op de klik. Is er een klik? Komt de hond naar jullie toe?
 • De moederhond moet aanwezig zijn. Ga naar een goede fokker.
 • Kijk naar hoe het contact met de moederhond is. Hoe ze functioneert tussen vreemde mensen. Ze mag niet bang zijn, niet agressief zijn, niet bezitterig zijn en een goed sociaal gedrag hebben.
 • Maak al zo jong mogelijk contact met de puppy’s en ga regelmatig naar het nest kijken om het contact te onderhouden. Ook puppy’s onthouden namelijk je geur. Ook voor het kind met autisme is het goed om rustig te kunnen wennen aan een pup. Pups spelen ook door te happen, bij autisme kan dit heel pijnlijk binnenkomen (overprikkeling) en het is dus belangrijk hier mee om te leren gaan om ongewenste en/ of heftige reacties van het kind naar de pup te voorkomen.
 • Neem/ vraag de rust bij de fokker om je kind met autisme aan de pups en de moederhond te laten wennen. Vraag of jullie ook af en toe alleen kunnen komen, zonder de andere gezinnen voor de pups.
 • Als je twijfelt welke pup bij je past zoek je hulp bij iemand die autisme hulphonden opleidt.

 

Wat mag je dan o.a. verwachten dat een hulphond extra biedt bij een gezin met autisme?

 • Je kan verwachten dat een hond meegaat naar spannende dingen, zoals bv. doktersbezoek, nieuwe projecten en bv. uitstapjes. (Vaak heb je hiervoor een hulphonden pasje nodig van een erkende trainer)
 • Een hond kan afleiding bieden tijdens paniekaanvallen
 • De hond kan helpen de boze bui te verminderen
 • Ook kinderen met autisme en een normale tot hogere begaafdheid kunnen als jong kind erg onvoorspelbaar zijn en zomaar weglopen, of ergens blijven zitten. Dit geeft de ouders veel stress. De (hulp)hond kan ervoor zorgen dat het kind erbij blijft. Bv. d.m.v. een canicross tuig met een zachte heupgordel aan het kind samen te lopen. De hond moet hiervoor wel goed getraind zijn en bovengemiddeld gehoorzaamheid beheersen.
 • Waar het maken van vrienden vaak lastig is kan de (hulp)hond vriendschap bieden
 • Het kind leert dat aanraken prettig kan zijn, dat lichamelijk contact kan prettig zijn
 • En natuurlijk kan een hond troost bieden als het kind verdrietig is. Een (hulp)hond is vaak echter nog gevoeliger voor de noden van het kind en reageert direct.

Denk aan: ontspanning voor de hulphond

Die verwachtingen kunnen vaak alleen met behulp van de juiste begeleiding en training waargemaakt worden. Besef ook dat een gezin met autisme veel van een hond vraagt. Een gezin met autisme vraagt niet alleen veel energie van de ouders, maar ook van de hond. Een hulphond moet dan ook te allen tijde voldoende kunnen ontspannen en tijd en ruimte hebben om af te schakelen.

 

Door: Saskia van den Berg en Erica de Roode

 

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.